
Hulp bij de moestuin
Veel Almeerse inwoners hebben wel zin en interesse in een eigen moestuin, blijkt uit de wachtlijsten voor volkstuintjes. “Maar na drie maanden haken ze vaak af”, vertelt initiatiefneemster Monique Seynen van ‘MoestuinGenoeg’. “Zonde, want eten van eigen grond is gezond, gezellig om samen te doen, lekker én milieuvriendelijk.” Daarom helpt zij bewoners bij het kweken van groenten en fruit.
“Zelf groente en fruit verbouwen is een ambacht; je moet het voelen, zien en snappen.” Monique zag het om haar heen op de Poldertuin gebeuren: jonge gezinnen die razend enthousiast beginnen, maar binnen korte tijd afhaken. “Ze merken dat het veel werk is, of zien dat sommige planten niet opkomen. Dan geven ze de moed op. Jammer, want je kan zoveel uit je eigen grond halen.” Uit deze ervaring ontsproot het idee om begeleiding aan te bieden voor beginnende tuinders. “Ik dacht: als ik nu cursussen geef zodat we beginnersfouten kunnen voorkomen, heeft iedereen er langer plezier aan.” In die workshops kunnen enthousiastelingen dan zelf ervaren hoe ze bijvoorbeeld het beste tuinbonen kunnen laten opkomen, vanaf de eerste ontkieming.
Daarnaast wil Monique inspelen op het tijdgebrek van Almeerse inwoners, die toch de voordelen van een moestuin willen ervaren. “Ze kiezen zelf de grootte van hun moestuin uit. Wat ze willen eten, gaan wij verbouwen.” Via abonnementen kunnen bewoners dan kiezen om zelf te planten en te oogsten, of om een deel door het team van MoestuinGenoeg te laten doen. Of het nu om pastinaak, schorseneren, aarbeien, bieten, snijbonen, sla, bieten, prei of brave hendrik gaat, elke groente en fruit die het Nederlandse klimaat doorstaat, is wel te verbouwen op Almeerse bodem. “Nederlanders hebben die tuinderscultuur in zich. Wij willen ze daarbij een handje helpen.”
Voor meer informatie: www.moestuingenoeg.nl