
Wegwerp is (niet) om weg te werpen.
Zo luidt een interessante kop van een artikel in Trouw (27 mei 2013). Nederland was het land van het statiegeld. Een systeem dat goed werkte en ook in het buitenland navolging kreeg. Zo krijgen producenten en leveranciers meer dan 95 procent van de verpakkingen terug als grondstof.
Maar ja, dan komen er de kleine plastic kunststof flesjes. Zonder statiegeld. Het resultaat zien we: plastic zwerfvuil in de bermen, in parken en op parkeerplaatsen. Ook in Almere. Mensen hebben zichtbaar te weinig discipline om dat plastic mee te nemen en niet weg te gooien. De industrie en de landelijke overheid blijven ondanks vele afspraken volstrekt in gebreke door geen statiegelden te heffen. In 2012 wordt er besloten om geen statiegelden op kleine plastic flesjes te heffen.
De gemeente is tot nu toe niet in staat gebleken om dit vraagstuk op te lossen. Maar het kan nog erger worden, als vanaf 2015 de heffing op grote plastic flesjes vrijwillig wordt gemaakt. Je zou wensen dat we een compleet statiegeldsysteem ontwerpen, zoals in Duitsland, waarin voor grote en kleine plastic flessen en voor blikjes statiegeld geldt en niets aan vrijwilligheid overlaten. Je zou wensen dat in de tussentijd mensen bewust worden van het weggooien van zwerfvuil. Je zou verwachten dat de gemeente de handen vrij maakt voor het opruimen van dit zwerfvuil door afspraken te maken, voldoende prullenbakken te plaatsen op kwetsbare locaties en ze regelmatig ook te legen. Immers Almere moet toch – met de Floriade in aantocht – tot de kwalitatief beste groene en meest opgeruimde steden van Nederland kunnen behoren?
Tot slot zouden we boodschappen kunnen doen met de traditionele boodschappentas, zoals mijn moeder dat vroeger deed. Dan hoeven we in de winkels geen plastic tassen meer aan te nemen. Almere met mooie boodschappentassen in plaats van plastic rommel. Er is zeker en vast markt voor.
Wim Trieller, Juni 2013