Marc Buiter (Embergy) en Fransjan de Waard (De Waard Eetbaar Landschap) geven een korte omschrijving van twee categorieën eetbare natuur:
“Met ‘wildpluknatuur’ verwijzen we naar alle vormen van eetbare natuur die onderdeel zijn van een openbaar groengebied of natuurgebied dat als geheel niet primair is aangelegd voor de voedselvoorziening. Wildpluknatuur kan variëren van enkele walnotenbomen en hazelaars langs de weg in de stad tot grote bessen-, bramen- en frambozenstruiken in een natuurgebied en van wilde rucola en paardenbloemen in de onderdijk tot eek-hoorntjesbrood en oesterzwammen in het bos. Het gaat altijd om min of meer toevallige en relatief losse elementen in openbaar groengebieden of natuurgebieden die als geheel niet perse zijn aangelegd om mensen te voeden. Dat is tegelijk het wezenlijke verschil met voedselbossen die speciaal zijn ontworpen ten behoeve van de oogst van eetbare producten door en voor de mens met behulp van vitale natuur”