Tips voor een winter vol comfort, besparing en veiligheid! Begin 2017 bewust!
- Draai regelmatig aan thermostaatknoppen en radiatorkranen. Zo blijven ze soepel.
- Meer dan een kwart van de Nederlanders laat de verwarming ’s nachts gewoon branden. Door dit niet te doen bespaar je als huishouden ca. 11% op je energiekosten.
- Kijk eens met een spiegel onder uw radiatoren. Dan zie je in veel gevallen een deken van stof.
Dit voorkomt dat de opstijgende lucht niet meer zijn werk doet met als gevolg hete radiatoren die totaal geen opbrengst meer hebben. Regelmatig stofzuigen leidt tot meer comfort en lagere kosten. - Draai de afsluiters en stopkranen in de waterleiding open en dicht. Dan gaan ze niet vastzitten en hoopt zich geen vuil in de afsluiter op.
- Plaats rookmelders of nog beter: CO-melders. Controleer daarna regelmatig of uw rook- of CO-melders nog goed werken. Vervang de batterijen minimaal 1x per jaar op een vaste datum (bijvoorbeeld rond de jaarwisseling).
- Zorg dat legionella en andere bacteriën geen kans krijgen. Dat kan door weinig gebruikte kranen te vervangen door een kraan die automatisch na een paar dagen doorspoelt. Op die manier krijgt stilstaand water in de leidingen geen kans.
- Zorg voor een reserve setje batterijen voor de thermostaat. De thermostaat blijft namelijk staan in de laatste stand voordat de batterij het begeeft. U kunt de stand niet aanpassen voordat nieuwe batterijen zijn geplaatst.
- Controleer af en toe de hoofdaardlekschakelaar in de meterkast. Dit kan met de de speciale testknop..
- Vergeet niet om regelmatig de filters in de afzuigkap schoon te maken.
- Vervang knipperernde TL-buizen. Dezen vreten stroom, omdat ze steeds opstarten.
- Zet regelmatig even de stofzuiger op de ventilatorbox. Dan blijft hij vrij van stof en vuil.
- Wanneer u een elektrische kachel te dicht bij brandbare materialen zoals een gordijn plaatst, dan kan er brand ontstaan..
- Blaas de kachels elk seizoen voor gebruik even schoon en laat ze ’s avonds niet onbeheerd aanstaan.
- Wanneer het buiten kouder wordt sluiten sommige mensen de ventilatieopeningen in huis. Te weinig ventilatie kan echter leiden tot ongezonde en zelfs gevaarlijke situaties, zeker bij open geisers (koolmonoxide-vergiftiging).
- Beslagen ramen kunnen een teken zijn van slechte ventilatie. Zorg voor voldoende ventilatie en laat de filters van de WTW-unit vervangen.
- Laat de temperatuur in huis niet te veel dalen, ook niet bij een weekendje weg. Maar in te koude ruimtes kunnen waterleidingen en CV-leidingen bevriezen.