
Werkmaatschappij Oosterwold en Staatsbosbeheer verkennen natuurverbinding Oosterwold. Nu het onzeker is of het Oostvaarderswold – een ecologische verbindingszone tussen de Oostvaardersplassen en het Horsterwold – tot ontwikkeling zal worden gebracht, verkennen de werkmaatschappij Almere Oosterwold en Staatsbosbeheer gezamenlijk de mogelijkheid te komen tot een natuurverbinding in Oosterwold; een nieuw stadsdeel, 4.300 hectare groot, aan de oostkant van Almere.
Na de vernietiging van het inpassingsplan voor het Oostvaarderswold, bestond er behoefte aan een nieuw plan voor natuur in Flevoland. Gedeputeerde Staten hebben prof. mr. Roel Bekker gevraagd het zogenoemde ‘open planproces natuur in Flevoland’ te begeleiden. Onlangs presenteerde hij zijn bevindingen. Naast een moratorium – een pas op de plaats – van tenminste vijf jaar voor wat betreft het Oostvaarderswold, adviseert dhr. Bekker om op andere locaties te komen tot natuurontwikkeling. Daarbij moet nadrukkelijk worden gekeken naar bestaand stedelijk gebied. “Wellicht blijkt dat met de natuurplannen bij Almere ook in ecologische zin resultaten kunnen worden bereikt die de moeite waard zijn en in meer of mindere mate de functie van een verbinding kunnen opvangen.”
De werkmaatschappij Almere Oosterwold en Staatsbosbeheer beschouwen Oosterwold – één van de gebiedsontwikkeling in het kader van Almere 2.0 – als een kansrijke alternatieve locatie. De ontwikkelingsstrategie voor dit gebied, met als titel ‘Land-Goed voor Initiatieven’, is vastgesteld door de Rijksoverheid en de Almeerse gemeenteraad, en biedt ruimte aan een veelvoud van initiatieven die stad en natuur met elkaar combineren. Een natuurverbinding is zo’n initiatief; het maakt Oosterwold tot de verbindende schakel tussen verschillende grote groengebieden, en het brengt het leefgebied van het edelhert en andere plant- en diersoorten dichter bij de stad.
Met een natuurverbinding in Oosterwold wordt ook gestand gedaan aan de privaatrechtelijke overeenkomst die in het verleden met Staatsbosbeheer is aangegaan. In een zogenoemde ‘Almere Deal’ is vastgelegd dat de opbrengsten die uit de aankoop van grond worden verkregen, worden geïnvesteerd in de groenstructuur van Almere. In eerste instantie werd daarvoor naar het Oostvaarderswold gekeken; nu wordt gezocht naar andere locaties in en om Almere, lijkt Oosterwold de meest geschikte plek. Dit geldt ook voor de noodzakelijke natuurcompensatie (voor bos en kiekendief), die aanvankelijk in het Oostvaarderswold zou neerslaan.
De uitkomsten van de verkenning worden naar verwachting medio maart 2013 gepresenteerd. De gemeente Almere heeft de provincie verzocht besluitvorming over de afwikkeling c.q. toekomst van het Oostvaarderswold tot die tijd op te schorten, of in ieder geval geen besluiten te nemen die de verkenning in de weg zouden kunnen staan.
Kom langs bij DuurzaamAlmere.nl om het boekje ”van Wold naar Wissel” in te zien!
Bijlage: Brief aan GS – Oosterwold en 020 – Bijlage – HR Samenvatting