Almere energieneutraal na 2025 met windenergie.
Waarom zet Almere in op windenergie? Almere wil vanaf 2025 een energieneutrale stad zijn. Dit hebben we vastgelegd in de Afspraken duurzaamAlmere 2012-2014. Een uitwerking van deze afspraken is het ontwerp-windenergiebeleid. In het ontwerp-windenergiebeleid staan uitgangspunten voor de nadere uitwerking, zoals mogelijkheden voor deelnamen aan windenergie en het formuleren van zoekgebieden waar eventueel windenergie opgewekt zou kunnen worden.
Almere wil veel meer duurzame energieproductie mogelijk maken. Op deze wijze kan Almere een bijdrage leveren aan het inperken van de klimaatverandering door fossiele energiecentrales, maar evenzeer om minder afhankelijk te worden van (buitenlandse) energie en vanwege de kansen voor onze kenniseconomie bij investeringen in nieuwe energie. Dit kan op meerdere manieren en een belangrijke hierbij is inzetten op windenergie. Windenergie is een onmisbaar onderdeel vanwege de kostenefficiëntie ten opzichte van andere hernieuwbare energiebronnen. Windenergie is een hernieuwbare bron want de toevoer is vrijwel onbeperkt. Burgers en ondernemers kunnen ook investeren in windenergie en nemen hiermee een eigen verantwoordelijkheid voor een duurzame energievoorziening. Dergelijk actief burgerschap juicht de gemeente toe.
De inzet van windenergie is een belangrijke voorwaarde om binnen de gemeentegrenzen zoveel mogelijk eigen energie op te kunnen wekken. Met windenergie kan 25% van die doelstelling bereikt worden. Bewoners en ondernemers kunnen met het windbeleid zelf een bijdrage leveren, door te participeren in een collectief voor grote windmolens of door kleinschalige windenergie op het eigen terrein te plaatsen.
Dit neemt niet weg dat energiebesparing, zonne-energie of andere vormen van groene energie ook van belang zijn. In een energieneutrale stad zorgen gemeente, bedrijven, instellingen en consumenten zo veel mogelijk samen voor het produceren, delen en verantwoord gebruiken van duurzame energie. En dit gebeurt op een zodanige wijze dat de samenleving gezamenlijk minstens zoveel energie produceert als dat zij verbruikt.
Contact
Telefonisch via 14036 of via onderstaande fomulieren
Behoefte
De gemeente wil ook tegemoet komen aan de behoefte van meer dan driekwart van de Almeerders die het belangrijk vinden dat onze energie op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt (stadsenquête 2010). Bijna 50% van de Almeerders koopt groene stroom, maar uit de media is bekend dat de meeste groene stroom niet tot méér duurzame elektriciteit leidt. Met eigen windmolens gebeurt dat wèl.
Meer weten
Wilt u meer weten over het ontwerp-windbeleid van de gemeente Almere? Via de onderstaande linken vindt u nadere informatie:
Beleidsvisie tijdelijke windenergie
Inspraaknotitie beleidsvisie windenergie4[1]
Collegebesluit, (en PVE) en raadsvoorstel
De inspraakperiode wordt in tegenstelling tot in de Bekendmaking verlengd met een week. De derde inloopavond kan dan een week later plaatsvinden, op woensdag 28 augustus van 19:30 tot 21:30 bij de Schoor, Walt Disneyplantsoen 76/78, 1325 SX Almere Stad.
voor nadere informatie en om een inspraakreactie in te dienen of nadere informatie te vragen klik op de volgende link van de gemeentepagina http://www.almere.nl/over-almere/duurzaam/windenergie/