
Circulariteit gaat over meer dan afval, vindt Cora Smelik, gedeputeerde van Flevoland. “Het is belangrijk het hele denk- en doepatroon in de maatschappij te veranderen. Je moet ook kijken naar het maken en gebruiken van producten en het verduurzamen van je huis. Een groen dak bijvoorbeeld.”
De provincie heeft daarom het programma Duurzaam Door, dat ook de Circulaire Challenges mogelijk maakte. Een van die challenges ging over groene daken, en dat sloot natuurlijk naadloos aan op de subsidie die de provincie ter beschikking stelde aan bewoners om een groen dak aan te leggen. “Liefst samen met anderen!”
Zelf heeft ze al jaren een groen dak, vertelt Smelik. “Op een uitbouw van ons huis hebben we sedum en kruiden liggen, die voedsel bieden aan hommels en bijen.” Zo’n dak is overigens meer dan leuk om te zien en goed voor de biodiversiteit. “Die uitbouw werd voorheen ’s zomers erg heet, en sinds dat groene dak erop ligt, is het er veel beter uit te houden. Het isoleert dus uitstekend, en dat was fijn toen ik thuiswerkte tijdens de lockdown.”Ook helpt een groen dak om de waterafvoer bij hevige regen geleidelijker te laten verlopen. “Het loopt niet allemaal ineens het riool in, het houdt het water veel langer vast. Vanuit het raam boven zie ik bij een regenbui al die plassen op platte daken in de buurt, en bij ons dat mooie groene dak.”
Lees het hele verhaal op: Cora Smelik – Magazine NMFF (flevolandcirculair.nl)