Bakstenen en deurklinken van het land. In Nobelhorst, aan de zuidoostkant van Almere heeft wethouder Henk Mulder de oogst van de eerste officiële Almeerse hennepvelden binnengehaald. In mei van dit jaar heeft de bestuurder ook zelf een deel van de hennep ingezaaid. De hennep in Almere is zogenaamde industriële vezelhennep en wordt gebruikt als grondstof voor een breed scala aan bouwmaterialen en –producten; van bak- tot gootstenen.
“Het is voor mij de eerste keer dat ik een veld bakstenen heb geoogst.” zegt wethouder Henk Mulder, “Maar ik ben ervan overtuigd dat het veel vaker zal gebeuren, want biobased bouwmaterialen zijn de toekomst. In dit project komen educatie, ondernemerschap, Growing Green Cities en innovatie bij elkaar.” Industriële hennep is sinds kort herontdekt als grondstof voor verschillende duurzame oplossingen in de bouw. Duizenden jaren was er in Europa een bloeiende hennepteelt waar onder andere touw, textiel en zeilen van werd gemaakt, totdat het gewas verdreven werd door verschillende producten zoals kunststof en staal en beton.gebaseerd op eindige, veelal fossiele, grondstoffen. Hennep groeit snel, 3 tot 4 meter in 4 maanden en is door haar wortelstructuur ideaal om te gebruiken als tussengewas.
De deze week geoogste hennep zal voor het grootste deel ingezet worden in de verwerking tot hennepisolatie of hempcrete (een soort baksteen van hennep en kalk) en gebruikt worden in Almeerse woningen. Een klein deel van de hennep (vezels en scheven) zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van een aantal nieuwe toepassingen van tapijt, binnenwand tot straatnaamborden. Studenten van Windesheim gaan samen met Compobouw uit Lelystad een nieuwe toepassing van hennep te ontwikkelen. De Almeerse hennepvelden zijn ingezaaid door Aldus bouwinnovatie en de agrariër Herman Navis in samenwerking met de gemeente Almere. Dit jaar zijn er 5 hectare in Almere Nobelhorst en 5ha in Almere Poort ingezaaid. “Nu is het nog een pilot, “ zegt Atto Harsta van Aldus Bouwinnovatie “maar als we ook het vervolgproces goed uitdenken en uitzetten, kunnen we met deze hennep een mooie en duurzame oplossing voor de problemen van de toekomst creëren. De gemeente wil nu samen met het Groenhorstcollege een verzameling aan bouwgewassen zoals ook vlas of bamboe in te zaaien in het veld bij de school. Op deze manier kan ook getest worden gewas het beste geschikt is voor de lokale bodemomstandigheiden. Met name het opgespoten zand op verschillende plekken in Almere is niet geschikt voor voedselproductie, maar blijkt nu wel een flinke groei aan hennep op te leveren.