Electric Freeway nu officieel in gebruik.
Op donderdag 12 september geeft de burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma, om 08.00 uur het startschot voor een unieke strijd op het traject Almere-Amsterdam-Zuidoost. Vanaf de parkeerplaats van het Flevoziekenhuis vertrekken wethouders van Almereen Weesp, een medisch specialist van het Flevoziekenhuis, een oud-filelezer van de ANWB en een projectmanager van de gemeente Almere naar hun eindbestemming Amsterdam Holendrecht.
Hun vervoermiddelen zijn alle elektrisch: trein, auto, e-scooter en e-fiets. De winnaar van deze race is niet direct degene die het snelst op plaats van bestemming aankomt, want ook factoren als kosten en CO2-uitstoot wegen mee. Doel van de wedstrijd is om aan te tonen dat de Electric Freeway een goed alternatief voor woon-/werkverkeer tussen Almere en Amsterdam-Zuidoost is. Met de strijd wordt bovendien de Electric Feeway officieel in gebruik genomen.
Electric Freeway: the Battle
Bij deze Battle stapt de OV-deelnemer in Almere op de trein met een overstap in Duivendrecht. De personen in de auto nemen de A6 en daarna de A1. Een afstand van ongeveer 25 kilometer.
De deelnemers op de elektrische fiets en de elektrische scooter gebruiken de Electric Freeway. Een bestaande fietsroute die Almere met Muiden, Weesp en Amsterdam verbindt.
De deelnemende e-scooters zijn beschikbaar gesteld door Nimoto in samenwerking met e-Scooters Almere, de deelnemende e-fietsen zijn van Multicycle.
Electric Freeway
Met de Battle wordt de Electric Freeway als goed alternatief voor woon-/werkverkeer officieel in gebruik genomen. De gemeente Almere promoot – in samenwerking met de gemeenten Muiden en Weesp – deze route om forensen te motiveren na te denken over hun reisgedrag. Iedere dag staan er files op de A6 en de A1 richting Amsterdam. De reistijd over het traject kan al snel tot een uur oplopen. Langs deze snelwegen ligt de Electric Freeway: een brede en vrijliggende fietsroute die dwars door de prachtige natuur van het polderlandschap voert. Ideaal om met een elektrische scooter of –fiets tijdens de spits te gebruiken.
Electric Freeway: de slimste route naar je werk
- je bent snel op je werk en ook weer thuis
- het bespaart veel geld
- je voelt je fit
- je draagt bij aan een beter leefklimaat
- reizen met de e-scooter of e-fiets is leuk
Oplaadpunt op zonne-energie
Dreigt je accu onderweg leeg te raken? Geen probleem. Sinds begin september beschikt de Electric Freeway over een eigen oplaadpunt voor elektrische scooters en –fietsen. Deze staat tussen Muiderberg en Weesp op het Ton Storkpad. Iedereen kan gratis van het oplaadpunt gebruik maken.
Win/win door samenwerken
De gemeente Almere werkt met ForenZo samen om de Electric Freeway bij het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen.ForenZo, een initiatief van de ANWB, stimuleert werkgevers én hun werknemers om duurzamer te reizen, naar en van het werk. De Electric Freeway is een perfecte invulling van deze gedachte. Daarom heeft ForenZo voor forensen in de Metropoolregio Amsterdam aantrekkelijke voordelen beschikbaar, zoals mooie kortingen op de aanschaf van een elektrische scooter of een gratis verzekering. Werknemers kunnen ervan profiteren als hun werkgever aan ForenZo deelneemt. Diverse lokale fietsen- en scooterhandelaren in Almere, Weesp en Amsterdam-Zuidoost bieden naast de ForenZo-aanbiedingen, vaak ook nog merkspecifieke kortingen, zodat het totale voordeel snel op kan lopen.
Daarnaast hebben het Flevoziekenhuis in Almere en het AMC in Amsterdam een intensieve samenwerking, waardoor patiënten en medewerkers steeds meer heen en weer reizen.
Programma Beter Benutten
De Electric Freeway wordt gefinancieerd vanuit het Programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. In dit programma werken rijk, overheden en bedrijfsleven samen aan een betere bereikbaarheid in Nederland. Voor meer informatie over Beter Benutten: www.beterbenutten.nl/mra.
Meer informatie over de Electric Freeway