De ondernemers van het glastuinbouwgebied ‘De Buitenvaart’ en het industrieterrein ‘De Vaart’ slaan de handen ineen richting een duurzame toekomst. Deze twee bedrijventerreinen liggen tussen de natuurgebieden de Oostvaarders- en de Lepelaarsplassen, woonwijken van Almere Buiten en het Markermeer. Onder het motto ‘De Vaart erin’ starten de deelnemers met het in kaart brengen van kansen voor duurzame businesscases, met als focus ‘local4local’. Op maandag 15 april vieren zij dit met een feestelijk moment in aanwezigheid van Ben Scholten, wethouder Economische Ontwikkeling.
Met elkaar kijken de ondernemers naar het creëren van lokale kringlopen rondom energie, CO2, (organische) reststromen en voedsel. Naast een onderzoek naar de kansen gaan de ondernemers ook met elkaar op bezoek bij inspirerende bedrijven in andere steden. Het doel is dat de bedrijventerreinen aan kracht, uitstraling en productiviteit winnen door het leggen van slimme verbindingen onderling, en met de omgeving. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het hergebruik van organische reststromen voor de productie van duurzame energie en hoogwaardige organische grondstoffen middels een biovergister. Ook kan worden gedacht aan de vorming van nieuwe stadslandbouwbedrijven voor stedelijke voedselvoorziening, en de verrijking van het landschap op en rond de bedrijventerreinen voor educatie en recreatie. Dit past uitstekend bij de Floriade 2022 doelstelling ‘Growing Green Cities’.
Investeren in samenwerking
Aan het project hebben zich 18 tuinders en 16 bedrijven uit De Vaart gecommitteerd. De gemeente Almere, het Platform Duurzame GebiedsOntwikkeling (URGENDA) en het Ontwikkelcentrum Stadslandbouw Almere (OSA) ondersteunen de samenwerking. CAH Vilentum Almere (partner in OSA) is trekker van het project. In het najaar organiseren de partijen een ‘Dag van de Toekomst’ om de bevindingen en resultaten te delen met een breed publiek.