Hink-stap-sprong naar een duurzame wijk.
Een duurzame wijk, wat is dat eigenlijk? Vraag het tien bewoners uit de wijk en je krijgt tien verschillende antwoorden. Voor de één is dat een wijk waar alle daken zonnepanelen hebben, voor een ander een wijk waar veel sociale samenhang heerst en voor een derde een schone wijk, waar alle bewoners zich verantwoordelijk voelen om de eigen woonomgeving schoon te houden. Allemaal hebben ze gelijk natuurlijk.
Natuur- en Milieufederatie Flevoland heeft samen met haar lidorganisatie een onderzoek gedaan naar stappen die je kunt nemen om een bestaande wijk te verduurzamen.
In het onderzoek zijn interviews met bewoners gehouden om uit te vinden wat zij graag zouden willen, er zijn gesprekken geweest met deskundigen om te kijken welke technische maatregelen haalbaar zijn en er zijn informatiebijeekomsten gehouden rond verschillende thema’s die onder het kopje duurzaamheid vallen. Voor de jeugd is er een leuke muzikale voorstelling gemaakt op basis van het boek ‘Mister Finney’ van prinses Laurentien.
De lessen die we hebben geleerd staan allemaal in de brochure ‘Hink-stap-sprong naar een duurzame wijk’, op te vragen via [email protected]. De belangrijkste les lijkt een open deur, maar wordt vaak vergeten: luister naar de wensen van je buren en ga met die wensen aan de slag waar voldoende draagvlak voor is. Wensen van twee of drie mensen zijn niet vanzelfsprekend ook wensen van de rest van de buurt. Een tweede belangrijke les is: zorg dat er een kerngroep van buurtbewoners is, die tijd wil steken in het uitvoeren van alle mooie plannen. In zo’n kerngroep horen denkers en doeners te zitten, dus mensen die zorgvuldig kijken naar de behoeftes in een wijk, goed luisteren en ideeën verzamelen én mensen die gewoon heel pragmatisch met de ideeën aan de slag gaan en daadwerkelijk stappen realiseren.
De manier waarop een wijk kan verduurzamen is sterk afhankelijk van de leeftijd van de wijk: staan er veel oude huizen, dan zou een goede eerste stap het verbeteren van de isolatie bij meerdere huishoudens kunnen zijn. Woon je in een huurwoning, dan kunnen de huurders samen met de woningbouwcorporatie een plan maken voor duurzame verbeteringen. In een nieuwe wijk zijn de huizen al behoorlijk goed geïsoleerd, buurtbewoners kunnen zich dan beter richten op het aanschaffen of het zelf opwekken van groene stroom. Wanneer je met een aantal buren bijvoorbeeld gezamelijk zonnepanelen inkoopt en laat installeren is dat een stuk voordeliger dan wanneer ieder dat voor zich gaat regelen.