Organische groei Oosterwold bekrachtigd in bestuursconvenant
De gemeente Zeewolde, de gemeente Almere en het Rijk, vertegenwoordigd door het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB), hebben op 18 september een bestuursconvenant ondertekend, waarin wordt vastgelegd op welke manier de organische ontwikkeling van Almere Oosterwold – een gebied van ruim 4.300 hectare aan de oostkant van Almere – vorm kan krijgen. Deze ontwikkeling is grensverleggend, zowel op nationaal als internationaal niveau, omdat het initiatief radicaal wordt verschoven van overheid naar bewoners en bedrijven.
De ontwikkeling van Oosterwold maakt deel uit van het programma RRAAM waarin Rijk en regio samen werken aan de opgave voor wonen, daarbij behorende bereikbaarheid en ecologie in de Noordelijke Randstad vanaf 2030. In het convenant wordt afgesproken een Intergemeentelijke Structuurvisie op te stellen, een kwartiermaker aan te stellen en de grondstrategie verder uit te werken. Tevens is afgesproken dat bewoners en bedrijven die dat willen, nu al aan de slag kunnen.
Almere Oosterwold
Op 29 maart 2012 presenteerde de werkmaatschappij Almere Oosterwold een vernieuwende strategie voor de ontwikkeling van Oosterwold. Kern daarvan is een fundamentele verschuiving van aanbodgestuurde naar vraaggestuurde gebiedsontwikkeling, wat betekent dat Oosterwold organisch zal groeien. Niet op basis van blauwdrukken, maar op basis van initiatief ‘van onderop’, van burgers en ondernemers zelf. Zij krijgen de mogelijkheid het gebied, binnen een aantal kaders, naar eigen inzicht in te richten. Het gaat daarbij niet alleen om woningbouw of bedrijvigheid; de bewoners zorgen ook zelf voor hun eigen water, energie, infrastructuur en groen. Verantwoordelijk wethouder Adri Duivesteijn verwacht dat er zo een grote diversiteit zal ontstaan: “Juist doordat wij als overheid veel loslaten, zullen er nieuwe vormen van wonen en groen ontstaan, die direct aansluiten op de wensen en behoeften van de mensen die er leven.”
Hoewel de uitkomst onvoorspelbaar is, is het karakter van Oosterwold bepaald. Door de extreem lage dichtheden – circa vijf woningen per hectare – zal het gebied in de komende decennia uitgroeien tot een afwisselend stadslandschap met 15.000 woningen en 26.000 arbeidsplaatsen. Daarmee vormt Oosterwold een belangrijke opmaat naar de Floriade 2022, volgens Duivesteijn: “In onze plannen voor de Floriade, met als thema ‘Growing Green Cities’, zoeken wij naar een betere balans tussen rood en groen. Oosterwold belooft een illustratie te worden van het feit dat stad en land goed samen kunnen gaan.”
De afspraken
De gekozen vorm van gebiedsontwikkeling vereist bestuurlijke samenwerking tussen Rijk, de gemeente Zeewolde en Almere, de provincie Flevoland en het waterschap Zuiderzeeland. Die samenwerking is nu bekrachtigd in een bestuursconvenant. Kernafspraken uit het bestuursconvenant zijn:
Intergemeentelijke Structuurvisie
Omdat het gebied Oosterwold deels op het grondgebied van Almere en deels op het grondgebied van Zeewolde ligt, hebben beide gemeenten besloten om een Intergemeentelijke Structuurvisie op te stellen. De Structuurvisie vormt het juridische en planologisch kader waarbinnen de initiatieven alle ruimte krijgen. De Structuurvisie zal medio 2013 gereed zijn.
Kwartiermaker
De initiatieven van burgers en ondernemers worden begeleid en gefaciliteerd. Daarvoor wordt een nieuwe organisatie opgericht, de zogenoemde ‘Gebiedsregisseur’. Deze ‘Gebiedsregisseur’ staat op afstand van de gemeenten Almere en Zeewolde. Personen en bedrijven worden door de ‘Gebiedsregisseur’ geholpen om hun ideeën verder te brengen.
Uitwerken van een grondstrategie
De grondstrategie beschrijft de wijze waarop en de condities waaronder grond beschikbaar wordt gesteld. Daarin wordt bepaald wanneer welke gronden beschikbaar komen en wat er op de gronden mag gebeuren die nog niet zijn uitgegeven, zodat het gebied dat nog niet in ontwikkeling isop efficiënte wijze gebruikt kan blijven worden, bijvoorbeeld voor de landbouw.
Aan de slag
De ontwikkeling van Almere Oosterwold kan nu van start. Personen en bedrijven die plannen hebben hoeven niet te wachten op de uitwerking van de Structuurvisie en de grondstrategie, met het ondertekenen van het convenant hebben de overheden zich bereid verklaard nu al ruimte te bieden aan initiatieven die zich aandienen. Bij de overheden hebben de eerste belangstellenden zich inmiddels gemeld.