Op 12 mei zaaide wethouder Henk Mulder het eerste hennepveld in Almere Nobelhorst in. Ook zijn de laatste vijf hectares wachtland in Poort Oost – naast de A6 – ingezaaid. Het hennepveld in Nobelhorst is circa vijf hectare groot en zal voor vijf woningen aan bouw-/isolatiemateriaal leveren.
Industriële hennep Industriële hennep kan op allerlei manieren worden verwerkt en uitstekend dienen als duurzaam, biobased bouwmateriaal. Van oudsher was er in Nederland een grote hennep verwerkende industrie (en bijbehorende hennepvelden) die aan de basis stond van onze scheepsbouw en textiel industrie (canvas, touwen, kleding). Op dit moment wordt hennep zelfs gebruikt als isolatie in de deuren van BMW en Mercedes auto’s. Industriële hennep is de hennepvariant Cannabis Sativa Futura 75, met een zeer laag THC-gehalte. Zie voor meer informatie: nl.wikipedia.org/wiki/Vezelhennep
Duurzaam en gezond Bij de meeste bouwmaterialen (baksteen, beton, staal) wordt al een groot deel van de energiekosten van hun totale levensduur gebruikt bij de productie ervan. Bij gebruik van biobased bouwmaterialen vermindert dus een groot deel van deze energie. De zon zorgt immers al voor de groei. Het tweede voordeel is dat het materiaal gezonder is en zorgt voor een beter binnenklimaat. En tijdens de groei van de industriële hennep in Poort en Nobelhorst wordt CO2 vastgelegd (10 Hectare legt 135 ton CO2 vast), dit is vergelijkbaar met een compensatie van 800.000 autokilometers.
Circulaire economie Er zijn al vrij veel biobased bouwmaterialen op de markt: vlas, hennep, hout, stro, etc. De verwachting is dat deze sector de komende jaren, onder druk van verduurzaming van onze leefomgeving en het stijgen van de grondstofprijzen, sterk zal groeien en een behoorlijk arbeidspotentieel zal gaan vormen. Mede daarom zal er ook samenwerking worden gezocht met de Floriade en het onderwijs. Hierdoor creëren we een professionele arbeidsmarkt op dit gebied.
Almere wil graag enkele van haar braakliggende terreinen gaan benutten voor het inzaaien van bouwmaterialen. Dit gebeurt op initiatief van Aldus bouwinnovatie die daarmee bouwt aan een circulaire economie. Agrarier Herman Navis die deze gebieden nu beheert, werkt graag mee. In een circulaire economie worden restproducten opnieuw gebruikt voor hetzelfde of een ander product. Wanneer alle restproducten hergebruikt kunnen worden en de producten milieuneutraal zijn, is deze kringloop compleet. De natuurlijke grondstoffen zullen (zoveel als mogelijk) in Almere verwerkt en toegepast worden. En zo leveren we zelf het materiaal voor duurzame bouw.