Duurzaamheid krijgt een fysieke plek in Almere. Op vrijdag 11 november heeft DuurzaamAlmere.nl, haar deuren aan het Bordes 3 in het centrum van de stad geopend.
Wethouder Adri Duivesteijn: “Duurzaamheid krijgt nu een ontmoetingsplaats in het hart van de stad. Een plek, waar iedereen kan zien, voelen en beleven hoe we Almere kunnen verduurzamen. Met het vaststellen van de Almere Principles sprak de gemeente feitelijk de wens uit om van iedere verandering in de stad een verbetering te maken. Anders gezegd, duurzaamheid is een ontwerpopgave. Daarom hebben we met het rijk ook afgesproken dat we duurzaamheid als leidend thema hanteren in de groeiplannen van Almere. In de loop der jaren zijn in de stad vele kleine en grote initiatieven ontstaan om de stad te verduurzamen. Lang niet altijd vindt dat binnen het gemeentehuis plaats. De stad zelf – haar bewoners, ondernemers, de investeerders en maatschappelijke instellingen – is de motor achter een duurzaam Almere geworden”.
Almere Principles
Duurzaam Almere is een onderdeel van de zeven Almere Principles die de gemeente op initiatief van wethouder Adri Duivesteijn medio 2008 vaststelde. Zeven fundamentele en principiële richtlijnen voor een ecologisch, sociaal en economisch duurzaam Almere. Om de inzichten over duurzaamheid verder uit te werken te brengen zette de gemeente in 2009 het DuurzaamheidsLab op. De opdracht was om de gemeentelijke organisatie en partijen uit de stad te ondersteunen en duurzame intiatieven en projecten aan te jagen, voort te stuwen en te inspireren. Om het lab beter te laten aansluiten bij maatschappelijke organisaties en bedrijven in de stad werd – op basis van het voorstel van raadslid Ruud Pet (GroenLinks) – een jaar later besloten om de opzet te verbreden naar een Duurzaamheidswinkel. Minder gemeente en meer gemeenschap was het motto. Cruciaal in de gedachte achter de Duurzaamheidswinkel is het samenbrengen van de kennis, resultaten en het verbinden van partijen die dagelijks werken aan een duurzaam Almere. Voor de transitie van Duurzaamheidslab naar Duurzaamheidswinkel, nu DuurzaamAlmere.nl is in 2011 een bedrag van €250.000 gereserveerd.
In 2012 moet DuurzaamAlmere.nl selfsupporting zijn. Dit betekent dat er gezocht wordt naar partijen die bereid zijn financieel aan het project deel te nemen. Een aantal partijen – waaronder Unibail Rodamco, energie- en afvalnutsbedrijf HVC, energiebedrijf Allliander, Nuon, enkele bouwbedrijven en de provincie heeft al laten weten te gaan samenwerken met DuurzaamAlmere.nl. Met het Nationale Platform Duurzame Gebiedsontwikkeling – een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de stichting Kennis voor Klimaat en de stichting Urgenda – vinden gesprekken plaats over een doorontwikkeling van DuurzaamAlmere.nl tot een nationaal Centrum voor Duurzame Gebiedsontwikkeling.
Wat heeft de duurzaamheidswinkel zoal op het schap liggen?
– Diverse producten van Almeerse bodem worden in de etalage getoond, zoals de kledinglijn ‘produced in Almere’ van het jonge label Dutch Spirit.
– Het prille lokale initiatief voor een lokale Almere Energie Coöperatie. Deze coöperatie gaat DuurzaamAlmere.nl als vertrekpunt gebruiken om tot verdere ontwikkeling te komen.
– Info en advies. Zelfbouwers met duurzame ideeën kunnen langs komen voor advies en ondersteuning.
– Ideeën voor meer eetbaar groen of collectief groenbeheer. In samenwerking met de gemeente wordt verkend wat de kansen en mogelijkheden zijn.
– Het energiecafé, een overlegplatform van bewoners, organisaties en gemeente, zal DuurzaamAlmere.nl als vaste thuisbasis gaan gebruiken.
DuurzaamAlmere.nl is gevestigd aan het Bordes 3. Er is nadrukkelijk gekozen voor een verplaatsbaar concept. De ontmoetingsplek DuurzaamAlmere.nl kan, na een eerste periode in het stadshart, overal in Almere neerstrijken. Op die manier kunnen zo veel mogelijk mensen betrokken worden bij een duurzame toekomst van Almere.