Met een vierkante meter moestuin, een bak van 120 bij 120 cm heb je al voldoende om 1 tot 2 volwassenen het hele seizoen te voorzien van verse groentes. Heb jij een plekje over met minimaal 6 uur zonlicht? Zo ja, leer hier meer over hoe jij jou eigen voedsel verbouwd.
Verminder uw verpakkingsafval
Verpakkingen die we dagelijks openen zijn samen goed voor zo’n 20% van het afval dat we produceren. Verklein uw voetafdruk door uw verpakkingsafval te verminderen! Hoe? kies voor losse, onverpakte producten als dat kan. Op de markt worden vaak minder verpakkingen gebruikt. neem uw eigen tas, broodzak en zak voor groente en fruit mee lever…
Lees meer …
Start een wormenhotel voor uw straat of wijk
Door een wormenhotel in uw omgeving te starten, past u zelf gebiedsontwikkeling op kleine schaal toe. Een wormenhotel is bedoeld om gezamenlijk groente, fruit- en etensresten te composteren. Dit gebeurt met behulp van wormen. Deze manier van composteren levert niet alleen een waardevolle bodemverbeteraar op voor uw eigen tuin of plantenbakken, het maakt de buurt…
Lees meer …
Begin een voedselbos in uw omgeving
Zelf aan de slag met duurzame gebiedsontwikkeling op kleine schaal? Dat kan! U kunt zelf of met uw buurt een voedselbos beginnen in eigen omgeving. Er zijn al drie voedselbossen in Almere: Voedselbos Eemvallei Zuid Voedselbos Sieradenbuurt Voedselbos Park Uithof Ook komt er een voedselbos bij op het eiland Utopia. Meer informatie over voedselbossen vindt u…
Lees meer …
Weten welke verpakking in welke bak hoort? Check de afvalscheidingswijzer!
Wist u dat we als Flevolanders gemiddeld 7 verpakkingen per dag openen? Deze verpakkingen zijn samen goed voor zo’n 20% van het afval dat we produceren. U kunt uw Flevolandse voetafdruk verkleinen door uw verpakkingsafval op de juiste manier te scheiden. Hierdoor kan het goed gerecycled worden naar nieuw verpakkingsmateriaal of andere producten. Zo draagt…
Lees meer …
Waterbesparing met het zomerse weer: de 10 makkelijkste manieren
Het is weer echt zomer in Almere! Wist u dat we op warme dagen miljoenen liters meer drinkwater gebruiken dan normaal? We doen dat voor het sproeien van de tuin, pierenbadjes te vullen en een keer extra te douchen op een dag. Als de warmte dagen achter elkaar duurt, dan kan het zo zijn dat…
Lees meer …
Koop onverkocht voedsel en voorkom zo onnodige verspilling
Veel eten wat niet wordt verkocht in supermarkten, winkels of restaurants is nog prima te eten. Door dit onverkochte voedsel alsnog te kopen bij lokale ondernemers, voorkomt u onnodige verspilling. De ‘Too Good to Go’ app maakt dit mogelijk! U kunt zich ook als ondernemer aanmelden om mee te doen met het initiatief, om zo voedselverspilling…
Lees meer …
Voedselvoetafdruk verkleinen? Koop groente en fruit uit het seizoen!
Groente of fruit wat niet in het seizoen is, is geïmporteerd of in verwarmde kassen is geteeld. Dit verhoogt uw Flevolandse voetafdruk. Wilt u uw voedselvoetafdruk verkleinen? Koop dan bewust groente en fruit uit het seizoen, en let goed op de herkomst. MilieuCentraal heeft hier een handige kalender voor ontwikkeld. In Almere zijn lokale initiatieven…
Lees meer …
Duurzamer eten? Maak bewustere keuzes
Als u duurzamer wilt eten en duurzamer met uw voedsel om wilt gaan, kan dat door andere keuzes te maken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid en uw portemonnee! Verschillende initiatieven en bedrijven in Almere stimuleren duurzaam omgaan met eten. Deze vindt u bij ons op de kaart!…
Lees meer …